sunnuntai 30. syyskuuta 2012

Ristipistoiltu nalletyyny kanavakankaalle:)

Monta monta vuotta sitten, ehkä joskus ollessani 10-vuotias, saimme neljä vuotta nuoremman siskoni kanssa eläinkuvioiset tyynyt lahjaksi isämme tädiltä. Minulla oli pandakuvioinen ja siskollani kissa, ja ne olivat niiiin ihanan söpöjä ja pehmeitä, ja vielä itse tehtyjä! Muutama vuosi myöhemmin tuota "Kauneimmat ristipistot" kirjaa lukiessani löysin ohjeen kyseiseen kissatyynyyn. En ollut aikaisemmin tajunnut, että se on ristipistoin tehty. "Tuollaisen jos minäkin osaisin tehdä....", ajattelin.

Kerroinkin ensimmäisessä kirjoituksessa, että uusi innostusvaihe on nyt ollut viimeisen puolen vuoden aikana, eikä loppua näy. Olin käynyt jo nukkumaan, mutta hetken sängyssä pyörittyäni tajusin, ettei minua väsytä ollenkaan, ja seuraavana päivänä olisi vapaapäivä. Tuona yönä hipsinkin olohuoneeseen, ja pitkän tauon jälkeen kaivoin esiin ison muovipussin, josta löytyivät ylimääräiset kankaani, lankani, neulani, mallini ja valmiit työni. Voin kertoa, että sinä yönä ei paljon nukuttu;) Aloittelin muutamalla kirjanmerkillä ja pikkuisilla nallekuvioilla, mutta nälkä kasvaa syödessä ja halusinkin työn, joka ei ole vain yhden illan juttu! Olin lainannut kirjastosta useita kirjoja ja etsinyt netistä kymmeniä malleja, mutta tuntui, etten löydä mitään sopivaa, tai sopivan kuvan löytyessä keksi siihen sopivaa käyttötarkoitusta! Pää avoinna uusille ideoille meninkin paikalliseen käsityöliikkeeseen, ja löysin ihanan söpön nalletyynyn. Olin varma, etten kuuna päivänä osaisi tehdä sitä! Kyselin myyjältä apua ja neuvoja töiden suhteen, ja katselin vielä useita eri vaihtoehtoja, kotiin lähdin tyhjin käsin. Tyyny kuitenkin pyöri mielessäni, ja kuvittelin jo, kuinka ihanasti se sopisi vierashuoneemme sohvalle. Niinpä pari päivää myöhemmin marssin kauppaan uudelleen, ja ostin työn.
Tässä tyhjä kangas, tarvittavat langat, neula ja kuva valmiista työstä, voin kertoa, että olo oli aika toivoton!


Perinteiset ristipistotyöt tehdään kuusisäikeisellä muliinilangalla aidakankaalle. Lanka jaetaan tiettyyn määrään säikeitä, esim. 2+2+2 tai 3+3, joilla X- kuviota kirjotaan kankaalle ruutujen ja mallin mukaisesti. Toki on mahdollista kirjoa myös muihin kankaisiin ja muunlaisilla langoilla, mutta tämä tyyli taitaa olla yleisin, kirjoitan myöhemmin sitten tekstin liittyen kirjonnan perusteisiin:) Tämä kyseinen nalletyyny on tehty ristipistoin, mutta kanavakankaalle, jossa reiät on hieman harvempaan ja kangas jäykempää. En ennen ollut tehnyt töitä tällä tyylillä, mutta se yllättikin minut positiivisesti! Työssä on paljon pistoja ja koko on suhteellisen suuri 40x40cm, mutta tehdyt pistot tulivat niin selvästi esiin, että se motivoi jatkamaan! Ensimmäisen illan jälkeen olin päässyt tällaiseen vaiheeseen:

Kuvassa on valmiina siis nallen ja koiran tassut, korvien tummat osat sekä kuonojen ympärykset.Myös pienenpieniä värieroja on todella paljon, joten tein työtä siinä järjestyksessä, etten mene lankojen ja värien kanssa sekaisin. Kotona tein työtä muiden hermostukseen asti. Aamulla kun heräsin, pistoilu alkoi sängyssä, kun piti vielä ehtiä töihinkin. "Teen vain tämän yhden langan!" perustelin sitä, vaikka jälkikäteen ajateltuna eihän minulla mikään hätä olisi ollut. Näitä tekevät tosin tietävät, että ristipistotöihin TODELLA jää koukkuun! Jokainen pisto näkyy merkittävänä erona edelliseen ja on askel kohti valmista työtä, joten helposti ajattelee, vielä tämä pisto, vielä tämä lanka, vielä tämä nallen pää, ja hupsis, siihen menikin 4 tuntia täysin huomaamatta! No, kolmisen viikkoa siinä meni, ja kuvio oli kankaalla valmiina:)
Tähän vielä sellainen huomio, että tällaisissa töissä tosiaan kirjotaan myös tuo tausta, eli jokainen valkoinen ruutu on yksi kerrallaan pistelty. Kun taas vertaa edellisen kirjoituksen ruusuliinaan, kirjontaosuutta on vain ruusut ja vihreä "kehys", mutta muuten työ on pelkkää paljasta kangasta.

Vaikka olin tosiaan hyvä käsitöissä ja suoritin ompeluajokortin (tiedetään, kaikkihan sen saa!), en ole koskenutkaan ompelukoneeseen sitten seitsemännen luokan pakollisen käsityön, ja nykyisin en siis osaa tehdä sillä yhtään mitään! Siitä johtuukin se, että minulla oli käsityökassissani paljon pikkutöitä valmiiksi kirjottuina, mutta viimestelyä vailla, koska en osaa esimerkiksi ommella reunoja niin, etteivät ne lähde purkautumaan. Ja ilman sitä mikään työhän ei pysy ehjänä, joten ne on odotelleet koskemattomina viimeistä käsittelyä. Onneksi kuitenkin minulla on rakas ja ihana ompelutaitoinen mummi, joka on lupasi tämänkin tyynyn viimeistellä!<3 Niinpä kiikutin kirjotun kuvion hänen luokseen, ja viikkoa myöhemmin valmis tyyny lähti mukaani:)!

Sisälle oli laitettu tyyny, ja taustakangas ommeltu paikoilleen. Kaipa tuon taidon voisi itsekin opetella.. Joka tapauksessa tyyny on nyt valmis, ja voi että täytyy myöntää, olen siitä kyllä ylpeä:)! Enpä olisi silloin kymmenen vuotta sitten pandatyynyn lahjaksi saadessani uskonut, että joku päivä teen itse vastaavanlaisen:)!

Mukavaa sunnuntaipäivää kaikille!

Terkuin, 
Vilma

2 kommenttia:

  1. Ihana tyyny! Ja kivasti toteutettu blogi!
    Aion seurata jatkossakin.
    Terv. Kisu

    VastaaPoista
  2. Kiitos, tykkään siitä itsekin, tilauksessa on nyt toinen samaan sarjaan kuuluva, sopii sitten hyvin yhteen:) Mukava, jos jatkat lukemista, kirjoitettavaa on kyllä paljon myös jatkossa;)

    -vilMAUUU

    VastaaPoista